اعظم مکی پور؛ اشرف جزایری؛ اسماعیل داراب پور
چکیده
گونههای مختلف ماهی بهعلت اختلاف در کیفیت و کمیت پروتئینها و آنزیمهای موجود در موکوس دارای، فعالیت ضدباکتریایی متنوعی هستند. ماهی Boleophthalmus dussumieri یکی از گونههای گلخورک است که طبق مطالعات گذشته از خور موسی گزارش شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در زمینه فعالیت ضدمیکروبی موکوس این گونه گزارش نشده است، بنابراین ...
بیشتر
گونههای مختلف ماهی بهعلت اختلاف در کیفیت و کمیت پروتئینها و آنزیمهای موجود در موکوس دارای، فعالیت ضدباکتریایی متنوعی هستند. ماهی Boleophthalmus dussumieri یکی از گونههای گلخورک است که طبق مطالعات گذشته از خور موسی گزارش شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در زمینه فعالیت ضدمیکروبی موکوس این گونه گزارش نشده است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثر ضدباکتریایی موکوس ماهی B. dussumieri علیه سه سویه باکتری استاندارد (Escherichia coli (ATCC 25922)، Acinetobacter baumannii (ATCC BAA-747)، Bacillus subtillis (ATTC 6633)) و سه سویه باکتری کلینیکی (Escherichia coli، Acinetobacter baumannii، Bacillus anthracis) بود. بعد از تهیه عصاره آبی موکوس، اثر ضدباکتریایی آن در چهار غلظت 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر میلی لیتر به روش انتشار دیسک بررسی شد. دادهها با استفاده از نرمافزار 21 SPSS و آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمامی باکتریها نسبت به عصاره موکوس حساس بودند و هاله عدم رشد بین باکتریهای مختلف دارای اختلاف معنیدار (05/0P<) بود. همچنین مشخص شد که باکتریهای گرممثبت با میانگین هاله عدم رشد 12 میلیمتر نسبت به باکتریهای گرم منفی با میانگین هاله عدم رشد 9 میلیمتر حساسیت بیشتری در برابر عصاره موکوس پوست ماهی B. dussumieri نشان دادند. نتیجههای این پژوهش نشان داد که موکوس پوست ماهی Boleophthalmus dussumieri دارای اثر ضدمیکروبی بوده و قابلیت حذف عاملهای بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی را دارد.